Jaha och nu då?

december 10, 2012

Å ena sidan…

Filed under: arbete,Underligheter — allmycke @ 8:33 e m

… sitter jag här och tittar på utsändningen från Nobel-festen i Stockholm där världens skarpaste (manliga) hjärnor firar efter att ha mottagit prestigefyllda utmärkelser i olika discipliner. Ingen av dem är svensk, förresten…

Ice

… å andra sidan läser jag i tidningen att endast 37% unga fick en examen från högre utbildning i Sverige, detta sjätte år med nuvarande regering. När utbildningsministern tog över var den siffran 41 %, vilket f.ö. är toppnotering för Sverige. Det ska jämföras med Danmark och Finland där hälften av landets unga klarar av en högskoleexamen. I Polen är den siffran 55%…

Det ska sedan ses mot bakgrunden att i samma tidning finns en debattartikel signerad av statsministern och ordförande för landets största fackliga organisation för lärare, med rubriken:

Utan en toppskola får vi inga Nobelpris.

Samtidigt funderar jag på livet efter jul som lärare i en skola där man numera gör nedskärningar med yxa…

Tidsramarna är förvisso olika men två frågor uppenbarar sig:

Är de styrande (alla nivåer) helt historielösa och vet den ena handen (statsministern) vad den andra (utbildningsministern) gör?

Annonser

5 kommentarer »

 1. Jag skulle väl snarare ställa frågan:” Vet utbildningsministern vad utbildningsministern gör ?”

  Kommentar av GG — december 10, 2012 @ 9:32 e m | Svara

  • Näe, det kan han omöjligt göra – men nu verkar det vara vattentäta skott mellan regeringschefen och hans minister till råga på allt elände…

   Kommentar av allmycke — december 10, 2012 @ 9:36 e m | Svara

 2. Vi har ju varje år en debatt kring varför en så försvinnande liten del av nobelpristagarna är kvinnor. Men nog vore det väl fel att könskvotera pristagarna? Tänker man sig att vi har fifty-fifty av tänkbara kandidater och att nobelkommittén väljer bort kvinnliga genier? Det stora problemet är väl att världen är full av kvinnor som kunde vara nobelpriskandidater bara de hade samma tillfällen till utbildning och forskning som männen. Vad tycker du?

  Kommentar av P-G — december 11, 2012 @ 5:57 e m | Svara

 3. P-G – Nej, jag vill absolut inte ha könskvotering för att det ska bli jämlikt. Naturligtvis ska priserna delas ut på grundval av meriter, ingenting annat.
  Som du skriver – problemet är att kvinnor fortfarande måste kämpa för att få den utbildning och tillfällen för forskning som anstts vara männens födslorätt alldeles för länge. Just därför klingar vackra tal om ”världens bästa skola” tämligen falskt när det ställs mot de faktiska försämringar som skett under bara 6 år. Reformer har meddelats med pompa och ståt medan resurserna sakta men säkert dras ner. Ännu mer ironiskt blir det då att läsa debattartikeln signerad av statsministern och en facklig ledare. Detta i samma veva som vi får reda på att klassassistenterna ska sägas upp i slutet av vårterminen och vår budget skärs ner ännu lite mer. Behoven är desamma eller ännu större, men tilldelningen i form av personal och andra nödvändiga resurser blir ständigt mindre.

  Kommentar av allmycke — december 12, 2012 @ 5:53 e m | Svara

 4. Ja, det är skrämmande att se nedrustningen av den svenska skolan. Jag kunde aldrig föreställa mig den situation vi har i dag. Det måste ha varit 1967 jag såg siffrorna första gången: över 80% av ungdomarna från socialgrupp 1, 60% från socialgrupp 2 och knappt 10% från socialgrupp 3 (arbetarklassen) gick vidare till universitet och högskolor. Det var fullständigt självklart att den fördelningen berodde på annat än studiebegåvning. Att vi 45 år senare skulle vara på väg att öka utbildningsklyftorna fanns inte i min tankevärd!

  Kommentar av P-G — december 12, 2012 @ 9:36 e m | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: